Lets talk (plant) protein

Bijgewerkt: apr 27

Als je het hebt over een vegetarisch / veganistisch dieet, is een van de eerste vragen die bij mensen opkomt 'maar waar haal je je proteïne vandaan'. Heel gemakkelijk, planten.


Te veel is niet goed

Veel mensen gaan ervan uit dat het beter is om te veel eiwitten te eten in plaats van te weinig. Dit is niet helemaal correct, want als je probeert om meer dan 25-30 g proteïne per maaltijd binnen te krijgen, zal je lichaam de extra eiwitten niet kunnen opslaan. Je lichaam is ontworpen om elke 3 uur ongeveer 25 g proteïne te verteren. Daarom is het belangrijk om uw eiwitinname over de dag te verdelen. (1)Denk na over je bronnen

Vlees


Hoewel dierlijke eiwitten beter door uw lichaam worden verteerd, moet u er twee keer over nadenken. De dieren van tegenwoordig worden met veel van hen in kleine ruimtes gestopt en geven daarom veel antibiotica om niet ziek te worden. Als de laatste echter wordt geïnjecteerd met antibiotica, wordt het in hun bloed overgebracht en uiteindelijk ook op uw borden. Ik zeg niet dat je vlees helemaal moet opgeven, maar bedenk waar het vandaan komt en met wat je je lichaam van brandstof wilt voorzien. (2)


Planten


Eiwit dat uit planten komt, is door je lichaam moeilijker te verteren, maar je haalt er ook veel meer uit. Haal je je eiwitten voornamelijk uit planten, granen, bonen, kikkererwten, linzen, ... dan krijg je ook veel meer voedingswaarde. Deze bronnen zijn van nature rijk aan vitamines, mineralen en vezels die cruciaal zijn voor de goede werking van uw lichaam. (3)


Er is echter één 'nadeel' aan plantaardig eiwit, namelijk dat het voor uw lichaam moeilijker is om te verteren en over te brengen naar uw spieren. Dus om dezelfde hoeveelheid eiwit naar je spieren te laten overbrengen als wanneer je vleeseiwit eet, moet je meer plantaardig eiwit consumeren (ongeveer 30 g).


Maaltijd voorbeeld


Op de onderstaande foto zie je een heel vol bord gevuld met veel groenten. Aan de rechterkant kun je alles zien wat op het bord staat. Het bord bestaat uit respectievelijk 26,1 gram koolhydraten, 14,5 gram vetten en 39,3 gram eiwitten.


Dus zonder zelfs maar teveel te proberen, heb ik mijn eiwitinname voor één maaltijd bereikt. En ik hoefde geen concessies te doen aan de smaak en had daarna ook geen honger.1) Schoenfeld, B.J., Aragon, A.A. How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution. J Int Soc Sports Nutr15, 10 (2018). https://doi.org/10.1186/s12970-018-0215-1

2) Link to website

3) Link to website