(No) Coach

Bijgewerkt op: 6 jun.

Als ik mensen vertel dat ik ook een coach heb, krijg ik vaak de vraag waarom.

'Waarom heb je een coach nodig als je er zelf een bent?'

Ik zal dit in de blog van vandaag uitleggen en ook waarom een hardloopcoach misschien wel de beste investering is die je ooit zult doen (en ik zeg dit niet alleen omdat ik er een ben, dit is de algemene waarheid).


Running coach


Laten we eerst even bekijken wat een hardloopcoach nu eigenlijk is. Over het algemeen helpen we je sneller, sterker en beter te hardlopen. Personal (gym)trainers helpen je om slanker te worden, meer spierkracht te ontwikkelen of een combinatie van beide. Loopcoaches richten zich (uiteraard) meer op hardlopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om je te helpen bij de voorbereiding van je (eerste) marathon, maar ook om sneller te worden op een bepaalde afstand of om je te helpen bij het telkens een stukje verder rennen. Het hangt allemaal af van je persoonlijke doelen.

Mijn persoonlijke aanpak is kijken naar de achtergrond van mensen (prestaties, blessures etc) en het bespreken van hun doelen. Zodra we hebben vastgesteld wat ze willen, kan het plezier beginnen! Want geloof het of niet, hardlopen is meer een levensstijl dan enkel een sport.


Mijn coach


Zoals eerder vermeld heb ik ook een hardloopcoach. De belangrijkste reden waarom ik er een heb, is om mezelf niet te overdrijven en iemand te hebben die objectief naar mijn trainingen kan kijken. Ik kan heel kritisch zijn naar mezelf en ik vergelijk veel hoe mijn prestaties bijvoorbeeld een paar maanden geleden waren (toen ik nog in een marathonvoorbereiding zat) met waar ik nu sta.


Ook heb ik veel geleerd van mijn coach(es). Voor de marathon van Valencia trainde ik met een man (Len De Wit) en nu train ik met een vrouw (Astrid Verhoeven) en het verschil kon niet groter zijn. Het zijn allebei geweldige coaches, maar voor mij werkt het gewoon beter om met een vrouw te trainen.


Al moet ik toegeven dat ik tot vorig jaar mei nog nooit eerder met een coach had getraind. Desalniettemin, sinds ik ermee begon te trainen, zijn mijn prestaties aanzienlijk verbeterd!


Beste investering


Dus waarom zou JIJ een hardloopcoach nodig kunnen hebben?


Allereerst heb je niet alleen een coach nodig als je al een bepaalde afstand kunt lopen. Ook wij zijn begonnen met eerst 5 minuten hardlopen en daarna 4 minuten lopen, dus we weten hoe moeilijk het begin is.


Ten tweede beginnen veel mensen en denken ze dat ze van 10K in een week naar 40K kunnen gaan (vooral tijdens lockdown) zonder gevolgen. Het spijt me om die droom te laten barsten, maar je moet je kilometers geleidelijk verhogen en daarom komen we van pas.

Bovendien, als je een zware dag hebt, zijn we er voor je om je gemotiveerd te houden en je er in de eerste plaats aan te herinneren waarom je bent begonnen!


En last but not least, we zijn er altijd om te klagen, maar ook om al je prestaties toe te juichen zonder ze beu te worden! Dus waar wacht je nog op? ;)
37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven