Planning is key

Er is een gezegde: ‘niet plannen is van plan zijn te mislukken’ en daar ben ik het helemaal mee eens. Zeker voor langere afstanden staat (of valt) alles met de juiste planning. In deze blogpost bespreek ik mijn PERSOONLIJKE planning als het gaat om grote evenementen. Houd er rekening mee dat dit voor iedereen anders is en u deze dus niet zomaar moet kopiëren.Training


Elke afstand heeft zijn eigen voorbereiding, en dit hangt ook af van wat je ambities zijn. Wil je een snelle tijd of wil je alleen de afstand uitlopen? Afhankelijk van wat je kiest, zien je trainingen er anders uit.


Sommigen van jullie herinneren het zich misschien, maar ik was in februari overtraind. Ik was de hele tijd moe, 8 minuten hardlopen voelde als 8 uur en mijn mindset was ook niet op de goede plek. Gelukkig veranderde dit al na een paar weken, maar ik besloot mijn wekelijkse kilometers op een comfortabele 50K te houden. Om het plezier van hardlopen weer te vinden, deed ik gewoon waar ik zin in had (met een beetje structuur). Mijn lichaam begon echter al snel signalen te geven dat het wat meer snelheidssessies wilde opnemen. Zo kwam het idee om mijn oude persoonlijk record op de 10K te verbeteren.


Ik begon wat meer snelheidssessies te doen, maar ik bleef ook langere afstanden afleggen met een zeer lage intensiteit. Half april brak ik mijn persoonlijk record, maar door de nog steeds algemene trainingen weet ik dat ik nog veel kan verbeteren op die afstand. MAAR ik heb er bewust voor gekozen om niet te veel te focussen op de snelle 10K, aangezien ik een droom had die steeds weer terugkwam; mijn eerste ultra.


Na een paar dagen rust heb ik met mijn vader een trailrun van 25 km gedaan. Omdat mijn lichaam heel goed aanvoelde, besloot ik om de week erna 30K te doen. Toen ik me na deze run alleen een beetje moe voelde, maar niet extreem, besloot ik dat het de juiste tijd was voor mijn ultra. Dus hier zijn we dan, een week na mijn 30K en morgen zal ik mijn eerste 50K lopen.Voeding


Ik ben al 6 jaar vegetariër en ben sinds januari 2020 ben veganistisch beginnen eten, maar ik haat die term eigenlijk. Het voelt als té streng. Dus als mensen mij vragen wat mijn dieet is, antwoord ik altijd ‘plantaardig’. Ik ga geen etiketten scannen om te zien of een product 100% veganistisch is, noch zal ik vrienden of familie verplichten om iets speciaals voor me te koken als ik langskom.


Maar door mijn consequente dieet dat veel vitamines, mineralen en vezels bevat, ben ik in staat mijn lichaam flink te pushen. Het is absoluut essentieel om jezelf te voeden met de juiste voeding als je je grenzen wilt verleggen, maar niet wilt overdrijven.


Als het gaat om macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten), probeer ik er dagelijks voor te zorgen dat mijn eiwit- en vetinname voldoende is. Ik heb wel eens periodes dat dingen als brood, aardappelen, pasta,… niet in mijn dieet voorkomen simpelweg omdat ik er geen zin in heb. Als ik merk dat dit gebeurt, pas ik mijn trainingen hieraan aan (meer op vet gebaseerde lage intensiteit dan op glycogeen met hoge intensiteit). Luister altijd naar je lichaam, want zo behaal je het beste resultaat.


Als er een groot evenement op komst is, zal ik een paar dagen eerder mijn koolhydraatconsumptie gestaag verhogen. Ik heb tenminste één maaltijd met pasta, één maaltijd met brood of aardappelen en de derde kan ik kiezen. Ik heb echter gemerkt dat mijn lichaam hier niet al te blij mee is (veel koolhydraten) en daarom probeer ik deze periode zo kort mogelijk te houden. Door de overbelasting van koolhydraten voel ik me vaak suf en traag, en dit is niet bepaald prettig om te voelen voor een evenement.


Bovendien probeer ik minstens 3L water te drinken en ben ik onlangs ook begonnen met het drinken van vruchtensap tijdens deze carb loading (ik drink normaal geen vruchtensap, ik eet liever mijn fruit). Voedsel met veel verzadigd vet blijf ik uit de buurt van en ook alcohol is iets dat ik in de laatste dagen van mijn voorbereiding niet zal consumeren.MentaalVeel mensen blijven dit onderschatten, maar ik ben er heilig van overtuigd dat je een marathon 60% afmaakt vanwege training en 40% doormiddel van je mindset. Dus w