Veganuary

Bijgewerkt: apr 27

Samen met de start van een nieuw jaar worden er veel nieuwe doelen gesteld. Velen van ons willen die vakantie kilo's kwijt en gezonder gaan eten. Dit is dus het uitgelezen moment om de mogelijkheden van een (deels) plantaardig dieet te verkennen.


My story


In januari 2020 ben ik aanvankelijk veganist geworden na 6 jaar flexitariër te zijn geweest (ik at af en toe vis). De reden waarom ik stopte met het eten van vis was heel simpel: ik kreeg 2 voedselvergiftigingen in een maand na het eten van vis. Ik was niet zo'n grote fan van melk en ook niet van kaas, dus de beslissing was snel genomen.

Verder deed ik ook veel onderzoek over het onderwerp en kwam ik VEEL veganistische atleten tegen. Tot op de dag van vandaag is dit mijn belangrijkste motivatie waarom ik vegan ben geworden (naast het feit dat het heerlijk is): mijn hardloopprestaties zijn enorm gestegen en zonder bijna geen ontstekingen.Perfect onvolmaakt


Veel mensen hebben het idee dat als ze niet volledig overstappen op plantaardig voedsel, ze niet genoeg doen. Dit is fout. Elke kleine verandering in uw dieet naar een meer plantaardig dieet kan een enorme impact hebben. Elk jaar kunt u gemiddeld ongeveer 39 kg vlees besparen, wat gelijk staat aan 1 maand douchen als u maar EEN DAG per week plantaardig zou eten. Als dat niet veel is, dan weet ik het niet.Een goede gezondheid is de nieuwe rijkdom


Meer plantaardig eten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onszelf. Tegenwoordig worden er veel antibiotica bij koeien, varkens, kippen, ... gestopt en komen dus ook op ons bord terecht. Waarom denk je dat veel meer mensen tegenwoordig meer ontstekingen in hun lichaam hebben dan ongeveer 100 jaar geleden?

Als u zich concentreert op het eten van verschillende soorten fruit en groenten, heeft u ook een hogere inname van verschillende mineralen en vitamines. Ze hebben ons lichaam nodig om ons gezond te houden en ons te beschermen tegen ziekten, zoals COVID-19.


Heerlijk


Een ding in het bijzonder dat ik leerde toen ik me op een plantaardig dieet wendde, is dat mijn creativiteit vaker werd uitgedaagd. Dat is heel goed. Ik heb veel geleerd over wat groenten goed bij elkaar passen of bij linzen, bonen, kikkererwten, ... Je wordt automatisch een betere kok, want als je kookt met verse producten en de juiste kruiden, zul je versteld staan hoe lekker sommige eenvoudige gerechten kunnen smaken.Dus proberen om je te concentreren op het eten van meer plantaardig eten is een heel goed idee. Mijn advies: probeer het een maand consequent en kijk dan hoe je er over denkt. Ik beloof je dat je versteld zult staan van de resultaten.