Waarom vetten niet slecht zijn

Veel vrouwen denken dat je door het eten van vet je automatisch aankomt en vermijden dit dus. Je lichaam (en vooral dat van een vrouw) HEEFT echter vetten NODIG om goed te kunnen functioneren.


Schuldige zoeken


Elk jaar kiest de dieetwereld een nieuw slachtoffer om de schuld te geven aan het gewichtsspel. Suiker, koolhydraten, zout en, misschien wel hun favoriet, vetten. Maar je lichaam heeft het echt nodig, daarom is het ook een MACRO-voedingsstof (wat betekent dat het in je dagelijkse voeding moet worden opgenomen).


Toch bevatten die diëten een kleine hoeveelheid waarheid. Je hebt 3 soorten vetten: onverzadigd, verzadigd en transvet. Om te beginnen met de laatste twee soorten; dit zijn degenen die u wilt vermijden. ---

- Verzadigde vetten verhogen uw cholesterolgehalte en kunnen hartproblemen veroorzaken (1), hoewel deze van de twee het minst 'ongevaarlijk' is.

- Transvetten zijn te vinden in alles wat gefrituurd, verpakt of verwerkt voedsel is. Je lichaam heeft dit soort vet helemaal niet nodig en het is eigenlijk een soort vet dat door de mens wordt geproduceerd (we begonnen dingen te bakken, niet de natuur).

- Onverzadigde vetten zijn onder te verdelen in enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. De laatste omvat omega 3 en omega 6, die niet door je lichaam kunnen worden aangemaakt, dus je moet het uit je voedsel halen (denk aan noten en vette vis). Omega 3 vind je in noten, avocado's en olijfolie. (2)


De voordelen


Zoals hierboven uitgelegd, zijn onverzadigde vetten niets om bang voor te zijn. In feite helpen ze je het slechte cholesterol (LDL) te verlagen en je hart te beschermen. Een andere reden waarom je vet nodig hebt, is omdat de buitenkant van onze cellen uit vet bestaat. Ze beïnvloeden hoe goed een cel voedingsstoffen opneemt (en sommige vitamines zoals A, D en E kunnen alleen worden opgenomen met behulp van vet), maar zullen ook de wondgenezing, ontstekingsreacties enz. beheersen. (3)


Vetten zijn voedzaam, wat betekent dat 1 g 9 kcal bevat. Vooral voor mensen die trainen om aan te komen of die overdag veel energie (kcals) nodig hebben, is dit een makkelijke manier zonder non-stop te hoeven eten. Zelfs als u niet probeert aan te komen, moet u ernaar streven dat tussen de 20-30% van uw dieet uit vetten bestaat.


Waarom vrouwen meer vet nodig hebben


Zoals de natuur voor ons heeft besloten, moeten vrouwen een kind baren en geen mannen. Om dit te kunnen doen, moeten we echter reserves aanleggen om de baby te voeden. (4) Zelfs als u geen baby wilt, is het belangrijk om over dit soort reserves te beschikken, aangezien ze voor uw menstruatie worden gebruikt. (ongesteld zijn is GEEN slechte zaak, het laat zien dat je een gezond functionerend lichaam hebt).


Vandaar dat vrouwen rond de >20% lichaamsvet hebben, terwijl mannen meestal rond de 10-15% hebben. Nogmaals, een mannen- en vrouwenlichaam moeten niet met elkaar vergeleken worden in termen van gewicht, vetpercentage etc. omdat de natuur ons om een bepaalde reden anders heeft gevormd.


Geniet dus van die noten, avocado toast en vette vis zonder je schuldig te voelen of bang te zijn om aan te komen. Zoals met alles in het leven moet je deze dingen op een evenwichtige manier eten, maar je moet er vooral van genieten.Vond je deze blog leuk? Laat een reactie achter, deel dit bericht of schrijf je in om e-mails over nieuwe berichten te ontvangen.

1) Bridges, M. (2021, January 25). Facts about saturated fats. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000838.htm

2) NHS website. (2021, November 18). Fat: the facts. Nhs.Uk. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/different-fats-nutrition/

3) T.F.F. (2019, February 7). 3 reasons you need fat. Fitness First. https://www.fitnessfirst.com.my/blog/3-reasons-you-need-fat

4) Delavier, F. (2003). Learn why women carry more fat than men. Human Kinetics. https://us.humankinetics.com/blogs/excerpt/learn-why-women-carry-more-fat-than-men

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven